3 tips voor het succesvol eten van groente bij kinderen

Zo eet je kind easy peasy de groente op

Herken je dit? Doe je zo je best op bereiden van een gezonde maaltijd, maar krijg je (bepaalde) groentes gewoon niet bij je kind naar binnen? Is het elke avond weer een strijd aan tafel om de groente te eten?  Lees dan deze blog van Lekker Pûh!!! Kinder-eetcoach Saar met 3 tips voor een succesvol groente-eet-gedrag.

Dat lust ik niet!!!!!!!!

Laat ik beginnen met je te vertellen dat er heel veel ouders zijn die hiermee worstelen. Groente laten eten door kinderen blijft een uitdaging. Wellicht herken je het ook wel bij jezelf en vind je groente eten ook niet superlekker. Onthoud dan: Elke groente is superfood. Groentes voorkomen een tal aan ziektes en houden je een leven lang fit. Zelfs als je als ouder ook niet echt een groente-fan bent, eet je daarom netjes elke dag je groente; je weet dat je er goed aan doet! Voor een kind die dit nog niet beseft, kan groente aanvoelen als een bittere groene hap, zonder enig voordeel. Met als gevolg: BAH, lust ik niet.

Het doel van deze blog is om jou te helpen een plezierige gewoonte te maken van groente eten. Door op jonge leeftijd een heleboel positieve associaties te koppelen aan groente, blijft groente eten het leven lang een feestje. Voor een succesvol groente-eet-gedrag, heb ik de 3xL techniek ontwikkeld.

  • Leuk maken
  • Laten ervaren
  • Lekker smaken

1: Leuk maken

Superfood voor superkracht

Bepaal samen (jij en je kind of het hele gezin) met welke superfood (groente) je superkracht (lichaamsfunctie) versterkt.

Elke soort groente bevat verschillende soorten vitamines, mineralen en bioactieve stoffen die bij dragen aan een gezond werkend lichaam. Zo hebben de oren bijvoorbeeld antioxidanten en magnesium nodig om goed te functioneren. Deze stoffen komen beide terug in groene bladgroentes zoals boerenkool. Als je dat weet kun je voor jouw kinderen een helder doel formuleren om de groente te eten: “vanavond eten we boerenkool voor de superkracht van onze oren: goed kunnen horen!”.

Hier onder vind je nog een paar voorbeelden;

SuperkrachtVoedingsstofSuperfood
Zicht (ogen)Bètacaroteen (vitamine A)Wortel, pompoen, spinazie
Reuk (neus)Vitamine B8Champignons
Nadenken (hersenen)Sulfofraan (antioxidant)Spruitjes
Krachtig (spieren)EiwitKikkererwten, linzen, kidneybonen
Sterkte (weerstand)Vitamine CPaprika

Geef je kind een aantal opties en zoek uit voor welke superkrachten hij/zij gevoelig voor is. Laat jouw kind zelf de groentes kiezen. Onderaan deze blog vind je een link naar een website waar per voedingsstof staat welke voedingsmiddelen daar goed bij horen.

2: Laten ervaren

Belangrijk is dat kinderen het hele proces, van groente uitkiezen tot het opeten en alles daartussen, zelf ervaren. Wanneer kinderen betrokken zijn bij het kopen, bereiden en koken van de groente zullen ze meer open staan om het te proeven en op te eten.

Geef kinderen een duidelijke taak, zodat ze echt het gevoel hebben verantwoordelijk te zijn voor hun superkrachten. Daarnaast leren ze heel veel van de taken die je ze geeft en groeit hiermee het zelfvertrouwen (in de keuken). Kans dat ze in hun studententijd letterlijk hun eigen boontjes doppen!

Dingen waar kinderen mee kunnen helpen:

Voorbereiding

  • Uitkiezen van groente (denk aan superfood voor superkrachten)
  • Schrijven van een boodschappenlijstje

In de supermarkt

  • Winkelwagentje duwen
  • De mooiste paprika uitzoeken

In de keuken

  • Wassen van groente
  • Afwegen van groente (minimaal 100-150 gram voor 4 tot 8 jaar en 150-200 gram voor 9 tot 13 jaar)
  • Zachte groente snijden (met een bot mes) zoals avocado gekookte groente.
  • Voorzichtig roeren in een pan
  • Kruiden uitkiezen en toevoegen
  • Bepalen of de groente gaar is

Je kunt zelf het best inschatten waar je kind al mee kan helpen.

3: Lekker smaken

Bovenstaande tips maken de eerste happen aantrekkelijk. De tweede stap is dat jouw kind het bord daadwerkelijk leeg eet. Hierbij is het heel erg belangrijk dat de groente lekker smaakt. Want natuurlijk lusten kinderen geen waterige spinazie… maar bijvoorbeeld wel knapperige chips!

Zo laat je groente lekker smaken

  1. Verwerk de groente in een lekker recept. Op deze manier is het een onderdeel van het geheel en hiermee een beetje verstopt. Kijk voor inspiratie eens op de site van Lekker Pûh!!! Onderaan deze blog vind je de link.
  2. Maak chips van groente (gegarandeerd succes). Onderaan deze blog vind je een link naar een gratis receptenboekje met 2 recepten voor overheerlijke groente chips.
  3. Experimenteer met andere manieren van bereiding. Naast alleen koken kun je groente ook:
    • Stomen
    • Stoven
    • Grillen
    • In de oven/airfryer doen
  1. Gebruik (de juiste) kruiden! Onderaan deze blog vind je een handige lijst met groente en daarbij matchende kruiden en specerijen. Maar let op: wees zuinig met deze smaakmakers, zodat de groente zijn originele smaak ook behoudt.

Dat lust ik…. Wel!

Met deze handige tips krijg je gegarandeerd je kind aan de groente. Er zijn eindeloos veel manieren om groente op tafel te zetten of als tussendoortje te eten. Er zit altijd wel een manier tussen die bij jou en je kind past. Spreek bovendien samen af om nooit meer te zeggen: “ik lust het niet”, maar altijd: “ik lust het niet op deze manier”!

Wil jij graag 4 easy peasy gerechten waaronder heerlijke bloemkool of boerenlool chips? Download dan nu het gratis receptenboekje op de website van Verkikkerd op Gezond.

Op deze site vind je de superkrachten van groente

https://www.ahealthylife.nl/de-beste-voedselbronnen-van-nutrienten-op-een-rij/

Op deze site kun je alles lezen over welke kruiden goed passen bij welke groentes.

https://vindikhier.nl/kruiden-groenten.php

Deel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *